Friday, July 3, 2020

Pulp Fiction (1994)

(I blogged about this film originally in 2015)


 

At a glance:

  • Director: Quentin Tarantino
  • Starring: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Amanda Plummer, Maria de Medeiros, Ving Rhames, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Christopher Walken
  • Genre: crime, neo-noir
  • Release: 1994, USA
  • Length: 2.5 hours
  • IMDB: 8.9
  • Review: -

Plot: -


Egy piti bűnöző szerelmes pár éttermet készülnek kirabolni.
Máshol, máskor két bérgyilkos közül az egyiknek munka után a főnök feleségét kell vacsorázni vinnie.
Máshol, máskor egy bokszóló ugyanennek a gengszternek megígéri, hogy szándékosan elbukik egy meccset, de átveri.
Máshol, máskor láthatjuk a bérgyilkosokat a munkájuk után és a vacsora között, amint egy kis komplikáció adódik, amikor egy hullát el kell rejteniük.
Máshol, máskor - újra az étteremben vagyunk, bérgyilkosaink épp ott reggeliznek, ahol a piti bűnözők rabolni készülnek.

Theme: -


A filmnek a történetén túl tulajdonképpen nincs mondanivalója (vagy legalábbis én nem vettem észre). Az egyik bérgyilkos megtér némileg a film végére, de egyébként nem leszünk okosabbak.

Content: -


A humorfaktort elsőorban az adja, ahogy az extrém helyzeteket hétköznapi természetességgel kezelik a szereplők. Látszólag üres fecsegessél, szokásos házastársi cívódásokkal veszik körbe az egyáltalán nem szokványos eseményeket, de ezeknek a párbeszédeknek is megvan a szerepük.

Másik fontos eleme a filmnek a szerkezete: nem a megszokott idősorrendben haladunk, hanem össze vannak kuszálva a szálak. Elsőre ennek nem látni a hasznát, de ha hagyományosan haladnánk, messze nem lenne annyira érdekes a történet.

Form: -

Impression:-


Másodjára sajnos sokat veszít a pörgős, szellemes párbeszédek és a történet a frissességéből. Nem annyira meghökkentő, és hiába van nagyon sok apró utalás más filmekre, ezeket a többség akkor se venné észre, ha kétszázszor nézné végig a filmet, hiszen jelentéktelenek, nem szolgálják a cselekményt.

Trivia:

  • W
- A filmben szereplő Uma Thurman férje volt Gary Oldman (A sötét lovag) és Ethan Hawke is (Mielőtt éjfélt üt az óra, Sráckor).
- Ugyancsak szerepel a filmben Harvey Keitel (Taxisofőr).
- Az Arquette-család elég fontos szerept tölt be Hollywoodban. Rosanna és a férfinak született tesvére, a ma transznemű Alexis is szerepel a Ponyvaregényben. Férje, James Newton Howard számos sikerfilm zeneszerzője (többek között A sötét lovagé), míg testvére, Patricia szerepelt a Sráckorban.

No comments:

Post a Comment